1994 yılında Mersin’de doğdum. İlk, orta ve lise eğitimimi Mersin’de tamamladım. 2013-2017 yılları arasında Ahi Evran Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı’nda lisans eğitimimi tamamladım. Bu süreçte hem teorik hem de uygulamalı deneyimler elde ederek psikolojik danışmanlık ve rehberlik alanında iyi bir temel oluşturdum. Mezuniyetim sonrası özel gereksinimli bireyler ve özel gereksinimli bireylerin aileleri ile çalışmalar yürüttüm ve aynı zamanda yüz yüze ve online danışan kabulüne başladım. 2022 yılında İngilizce eğitimi ve akademik hedeflerim için İrlanda’ya taşındım. Bu süreçte genel psikolojik danışma ve rehberlik çalışmalarımın yanında göç ve göçmenlik psikolojisi üzerine çalışmalar yapmaya başladım ve bu süreçte Türkiye’nin önde gelen psikiyatri uzmanlarından Murat Atmaca’dan Bilişsel Davranışçı Terapi eğitimi aldım. Aktif olarak online danışan kabulüne devam etmekteyim.
Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) Nedir?
Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT), düşüncelerin, davranışların ve duyguların birbiriyle nasıl etkileşime girdiğine odaklanan, danışanın olumsuz veya çarpık düşünce kalıplarının farkına varmasına yardımcı olmayı ve onları değiştirmeyi hedefleyen kısa dönemli bir terapi tekniğidir. Bilişsel Davranışçı Terapinin duygu yönetimi becerisini güçlendirdiğini ve kişinin yaşam kalitesini artırdığını gösteren çok sayıda araştırma bulunmaktadır.
BDT’nin yaygın olarak kullanıldığı alanlar arasında depresyon, kaygı bozukluğu, panik bozukluk, ilişki problemleri, alkol ve madde bağımlılığı, yeme bozukluğu, fobiler, uyku bozukluğu, obsesif kompulsif bozukluk, bipolar bozukluk, cinsel bozukluk gibi çok çeşitli mental sağlık sorunları yer alır.
Amerikan Psikoloji Derneği’nin açıklamalarına göre bilişsel davranışçı terapinin temelini oluşturan üç öncelikli prensip bulunmaktadır:
Psikolojik sorunlar kısmen de olsa hatalı veya yararsız düşünme biçimlerine dayanır.
Psikolojik sorunlar kısmen de olsa öğrenilmiş faydasız davranış kalıplarına dayanır.
Psikolojik sorunları olan kişiler, daha işlevsel baş etme yolları öğrenerek semptomlarını hafifletebilir ve yaşamlarında daha etkili bir hale gelebilirler.
Bilişsel davranışçı terapi, düşünce ve davranış kalıplarını değiştirmeye yönelik stratejiler içerir. Bu stratejiler arasında sorun yaratan düşüncelerdeki çarpıklıkları tanımak ve bunları yeniden değerlendirmeyi öğrenmek, başkalarının davranışlarını ve niyetlerini daha iyi anlamak, zor durumlarla başa çıkmak için problem çözme becerilerini kullanmayı öğrenmek ve kişinin öz-güvenini geliştirmek gösterilir.